Wzywamy posiłki

Ciasto marchewkowe z kaszy

Tytuł posta nie jest przypadkowy, wszak zarówno marchewka, jak i kasza kojarzą nam się ze zdrowym odżywianiem. A w związku z tym, że wiele osób nie umie żyć bez słodyczy (ja też do nich należe) warto szukać kompromisów, czyli by ta słodycz była w akceptowalniej i zdrowej odsłonie. A wtedy ani nadwaga ani cukrzyca nam nie straszne. Co więcej, dzieciom można dać dokładkę bądź dwie, bez najmniejszych wyrzutów sumienia i niesamowitych skoków glukozy w ich krwi.

ciasto marchewkowe z kaszy

Moi drodzy ciasto marchewkowe z kaszy czas zacząć

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

1 i 1/2 szklanki mleka (dla alergików roślinnego)

2 marchewki

2 jajka

3-4 łyżki cukru

2 łyżki oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

3 łyżki rodzynek

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a nastepnie dobrze wypłukać wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (lekko podlać wodą – 3 do 4 łyżek i dodać 1 i 1/2 szklankę mleka). W międzyczasie obrać i zetrzeć na małych oczkach marchewki. Gdy kasza wsiąknie cały płyn i wystygnie, dodać wszystkie składnik i zblendować. Małą formę wysmarować olejem lub masłem i podsypać otrębami lub płatkami jaglanymi.

blaszka

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 30 minut.

ciasto marchewkowe z kaszą 1Dobrze by ciasto po upieczeniu odstawić na kilka godzin, wtedy łatwiej się kroi.

ciasto marchewkowe z kaszyPolecam ciasto marchewkowe z kaszy jaglanej. Świetne do pracy i szkoły, dla małego i dużego.

 

Odpowiedz