Wzywamy posiłki

Ciasto z marchewki i batatów

-Mamusiu czy to zupa dla Stasia? – spytała moja Hania patrząc jak wylewam zmiksowaną masę na blachę.  -Nie, to ciasto z marchewki i batatów.

– Z  Mafefki?  Dla konika?…………… 

Ciasto marchewkowe zyskało sobie wielu fanów ( i nie myślę tu o koniach). A my dziś proponujemy inną wersję -z dodatkiem batatów. Musicie spróbować!

DSC_1768

Potrzebować będziemy:

  • 700 g marchewki i batatów (ok. 5 średnich marchwi i 2 bataty)
  • 12 łyżek mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g wiórków kokosowych
  • cynamon ( wedle uznania, u nas 2 łyżeczki)
  • 1/2 szklanki cukru

Marchewki bataty obieramy i ścieramy na tarce –na drobnych oczkach ( bądź przy użyciu robota kuchennego…) , po czym do zmiksowanej masy dodajemy pozostałe składniki. Całość chwilę miksujemy i wylewamy na blachę czy keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepsza będzie okrągła forma do tortów). Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 50-60 minut.

DSC_1775

Smacznego!

2 Komentarze

  1. Emilia

    To ciasto jest pyszne! Bez cukru a słodkie. Ja dodaje zamiast cynamonu karob i masło klarowane zamiast oleju kokosowego. Jest świetne dla alergików. Dzięki za przepis!

Odpowiedz