Bez kategorii

Chrupiące kruche pierożki na słodko lub wytrawne

Dziś pyszna propozycja na II śniadanie, wycieczkę, czy podwieczorek. Łatwo chrupać, świetnie smakują również na zimno 🙂 U nas ostatnio wersja ze szpinakiem w ramach przekąski na nartach. Kruche pierożki z mąki, masła i sera białego są zdrowszą wersją kruchego ciasta, do tego ciasto jest elastyczne i świetne dla małych rączek… dlatego

ciasto w rozsypce 😉
i jest kulka do wałkowania

Zapraszamy, wszystkie małe rączki na pokład- szybciej pójdzie, a zabawa będzie wyśmienita! Wspaniałe jest w nich to, że jak powstanie dziura, coś się nie doklei, powstaną nieco inne kształty itd, bo ma być świetna zabawa sensoryczna, a nie wysłuchiwanie uwag:

„tu jest dziura, rozpadnie się”

„tak jest źle, musisz dokładniej zamykać pieroga”

Możemy się bawić 🙂 Farsz nie wypłynie, bo pieczemy pierożki w piekarniku! Jeśli będzie dziurka, powstanie dziurawy pieróg i tyle 🙂 Niewiele się zmieni, a satysfakcja jest wielka. Nie pierwszy raz zresztą podkreślamy, że dzieci w kuchni to nie tylko dużo sprzątania. Na warsztatach kulinarnych w przedszkolu udowadniamy, że dzieci same potrafią tworzyć cuda, na przykład kolorowy makaron,czekoladowe kulki mocy

Kruche pierożki – składniki

  • 300 g mąki pszennej (około 2 szklanki w tym 3/4 szklanki pełnoziarnistej)
  • 200 g masła
  • 350 g sera białego (mielony/ blendowany twaróg)

Do maki dodajemy masło i siekamy (można widelcem). Dodajemy gładki twaróg i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na podsypanej mąką stolnicę, wycinamy kółka szklanką i nadziewamy.

Na słodko:

  • kawałki jabłka – najlepiej szarej renety z cynamonem – bombowe szarlotki, łatwe do zrobienia 🙂 Kroimy obrane jabłko na cząstki ok 0,5-1 cm. Okrągłą stroną przykładamy do naszego kółeczka, i składamy na pół.
  • śliwka w sezonie, lub mrożona

Wytrawne:

  • szpinak + feta + suszone pomidory, zioła: bazylia, oregano
  • brokuły ugotowane- zblendowane z cebulką, ziołami

I inne, jak Wam podpowie wyobraźnia i ulubione smaki.

Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut aż będą ładne rumiane 🙂

Zabawa sensoryczna

Co ważne: to świetna zabawa dla dzieci! Zagniatanie ciasta, wałkowanie, formowanie, lepienie, wycinanie to wszystko niezłe pole do popisu. Do tego mała podpowiedź 🙂 Już sama mąka na stolnicy to super okazja do rysowania obrazków. Och jaka to radość.

Samo ciasto jest super elastyczne, więc naprawdę dobrze się z nim pracuje. Znacznie lepiej niż z tradycyjnym kruchym. Lepiej też się je wyrabia. Na początku nieźle brudzi ręce – cenne doznanie dla dzieci, z tym że jedzenie brudzi trzeba się oswajać za młodu 🙂 Potem jest fajną kulą, którą da się fajnie wałkować.

Korzystajcie z chwili czasu, by wyczarować pyszności, a przy okazji pobawić się z dzieckiem 🙂 To se ne wrati!

Smacznego!


Odpowiedz

Temat od Anders Norén