Brak pomysłów na smaczne i pożywne podwieczorki?! Oto jeden z pomysłów, czyli budyń jaglany w „wypasionej” formie, czyli z pysznymi dodatkami. Serwujemy go na warsztatach kulinarnych realizowanych przy współpracy z Bankiem Żywności – smakuje!
By go przygotować potrzebne nam będą:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżeczki miodu
- 1/2 cytryny
- garść orzechów włoskich lub innych
- dwie garście wiórek kokosowych
- garść płatków kukurydzianych lub amarantusa ekspandowanego
- dowolne owoce (u nas egzotycznie – granat, kiwi i pomelo)
- 2-3 łyżki dowolnego oleju – opcjonalnie
Najpierw kaszę jaglaną przepłukujemy kilkakrotnie gorącą wodą (to konieczne by pozbyć się goryczy). Po czym zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu p od przykryciem, aż kasza wchłonie mleko i będzie gęstą zawiesiną.
W międzyczasie obieramy i kroimy owoce.
Gdy kasza lekko ostygnie wyciskamy do niej sok z cytryny i dodajemy miód, możemy też dodać ze 2-3 łyżki oleju, podniesiemy tym wartość odżywczą i kaloryczną naszego deseru. Blendujemy, aż zrobi się kremowa konsystencja.
Następnie przekładamy do salaterek/szklanek. Wierzch posypujemy kokosem, orzechami oraz płatkami kukurydzianymi lub amarantusem, na samą górę kładziemy owoce.
Pyszny budyń jaglany gotowy.
Budyń jaglany je się z ogromną przyjemnością, bez względu na to czy jest się małym czy dużym.
Kasza jaglana, to wspaniały produkt do przygotowania wielu pysznych specjałów, chcecie więcej? Inspiracje znajdziecie tutaj
Odpowiedz