Wzywamy posiłki

Budyń jaglany bezglutenowy

Brak pomysłów na smaczne i pożywne podwieczorki?! Oto jeden z pomysłów, czyli budyń jaglany w „wypasionej” formie, czyli z pysznymi dodatkami. Serwujemy go na warsztatach kulinarnych realizowanych przy współpracy z Bankiem Żywności – smakuje!

By go przygotować potrzebne nam będą:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1/2 cytryny
  • garść orzechów włoskich lub innych
  • dwie garście wiórek kokosowych
  • garść płatków kukurydzianych lub amarantusa ekspandowanego
  • dowolne owoce (u nas egzotycznie – granat, kiwi i pomelo)
  • 2-3 łyżki dowolnego oleju – opcjonalnie

budyń jaglany

Najpierw kaszę jaglaną przepłukujemy kilkakrotnie gorącą wodą (to konieczne by pozbyć się goryczy). Po czym zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu p od przykryciem, aż kasza wchłonie mleko i będzie gęstą zawiesiną.

W międzyczasie obieramy i kroimy owoce.

Gdy kasza lekko ostygnie wyciskamy do niej sok z cytryny i dodajemy miód, możemy też dodać ze 2-3 łyżki oleju, podniesiemy tym wartość odżywczą i kaloryczną naszego deseru. Blendujemy, aż zrobi się kremowa konsystencja.

budyń jaglany

Następnie przekładamy do salaterek/szklanek. Wierzch posypujemy kokosem, orzechami oraz płatkami kukurydzianymi lub amarantusem, na samą górę kładziemy owoce.

Pyszny budyń jaglany gotowy.

budyń jaglany

Budyń jaglany je się z ogromną przyjemnością, bez względu na to czy jest się małym czy dużym.

budyń jaglany

Kasza jaglana, to wspaniały produkt do przygotowania wielu pysznych specjałów, chcecie więcej? Inspiracje znajdziecie tutaj

 

Odpowiedz