Okiem ekspertów

Bezpieczne grillowanie

jak bezpiecznie grillować zasady

  Bezpieczne grillowanie – na co zwrócić uwagę

Zapowiada się ciepły weekend, przynajmniej na południu Polski. Pewnie wielu z Was zdecyduje się na zorganizowanie „grilla”. Nie sposób, bowiem wyobrazić sobie wiosny czy lata bez biesiadowania na świeżym powietrzu zajadając pachnące grillowane mięsko. Choć wiadomo nie od dziś, że żywność z grilla ogrzewanego węglem drzewnym nie należy do najzdrowszych, to ciężko odmówić sobie tej przyjemności. Taka żywność zawiera rakotwórcze związki, między innymi wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) czy heterocykliczne aminy aromatyczne(HCA), dlatego grillujmy z umiarem.

Zasady bezpiecznego grillowania

Ważne jest zachowanie odpowiednich zasad.

1. Wybór produktów na grilla

Przede wszystkim istotny będzie wybór tego, co na ruszt zamierzamy włożyć. Najlepiej sprawdzą się chude mięsa i ryby oraz warzywa wszelakiej maści.

bezpieczne grillowanie

2. Grilluj dłużej a w niższej temperaturze i nie dopuszczaj do kontaktu ognia z żywnością

Wiele osób lubi, jak mięsko skwierczy, a skórka robi się czarna jak węgiel – niestety nie tędy droga. Jeśli chcemy zjeść względnie nieszkodliwy produkt, nie powinniśmy dopuszczać do kontaktu żywności z płomieniem. Sprawdzi się więc zasada, że lepiej grillować dłużej w niższej temperaturze, niż szybko i krótko, wtedy bowiem często powierzchnia mięsa jest przypalona, a w środku niemal surowizna.

bezpieczne gillowanie używaj tacek

3. Używaj tacek aluminiowych

Nie przysłuży się to naszemu zdrowiu, a już na pewno nie zdrowiu naszych dzieci. Istotna więc jest kontrola ognia oraz używanie tacek lub folii aluminiowych , które w takich sytuacjach będą izolować żywność. Ponadto ograniczają one kapanie tłuszczu do ognia, a tym samym jego spalanie. Przy użyciu tacek do jedzenia wnika mniejsza ilość rakotwórczych WWA.

jak grillować bezpiecznie

4. Grilluj na czystym ruszcie

Oczywiście grillujemy na czystym ruszcie, to gwarancja bezpiecznego grillowania. W przeciwnym razie pozostałości tłuszczu z poprzedniego barbecue, mogły by ulec spaleniu i wniknąć do żywności.

Pamiętamy, że nie samym mięchem żyje człowiek. Warto zadbać o to by do posiłku podać surówkę ze świeżych warzyw, polanych oliwą, do tego pieczywo z grubego przemiału. Dzięki temu posiłek może być zdecydowanie bardziej wartościowy niż gdybyśmy zaserwowali samą kiełbasę z musztardą.

zasady grillowania bezpieczeństwo

A już wkrótce…

Skoro wiecie jak bezpiecznie grillować już niebawem znajdziecie u nas przepisy na pyszne dania z grilla. Choć wiosna nie była do tej pory dla nas łaskawa, pora zakończyć tę farsę, apelujemy do wiosny o słońce. Chcemy grillować!!!

A dla niecierpliwych już teraz wspaniały przysmak na grilla chlebek czosnkowy

 

 

Odpowiedz