Wzywamy posiłki

Batonik zbożowy bez pieczenia

Batoniki zbożowe bez pieczenia, czyli smacznie, zdrowo i szybko

Większość dzieci zamiast wartościowych przekąsek otrzymuje przekąski cukrowe, dostarczające pustych kalorii. Warto zmieniać ten trend i zamiast produktów małowartościowych, a wręcz szkodliwych zaserwować coś równie atrakcyjnego, ale zdecydowanie zdrowszego – na przykład batoniki zbożowe.

Wartościowym produktem w diecie naszego dziecka są zdecydowanie płatki owsiane, mają sporo błonnika, potasu, magnezu, znajdziemy w nich również wapń oraz witaminy z grupy B. Płatki owsiane można jeść choćby codziennie. By nie nudziły się dziecku nie musimy serwować ich wiecznie w postaci owsianki, część dzieci najzwyczajniej jej nie lubi, a reszta niech też spróbuje innych tekstur.

Mimo, że na sklepowych pułkach również nie brakuje tego typu batoników, pamiętaj, że te zrobione w domu będą o stokroć lepsze. Sklepowa wersja to spora ilość szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego, bądź innych słodziw rzekomej jakości: aspartan, sacharyna – nie ma co dziecka tym „truć”.

Plusy batonika zbożowego bez pieczenia

Płatki owsiane w postaci batonika zbożowego bez pieczenia to opcja wprost idealna.

  • Po pierwsze – przygotowuje się go w iście ekspresowy sposób
  • Po drugie – to produkt tani
  • Po trzecie – to fantastyczna przekąska z typu „zdrowe słodycze”
  • Po czwarte – sprawdzi się idealnie w domu, szkole, podróży, itp.
  • Po piąte – jest odpowiedni dla alergików, nie ma tam mleka, jaj, a używając płatków owsianych bezglutenowych możemy również uniknąć glutenu (jeśli dziecko jest uczulone na miód można dodać syrop klonowy)

Jak widzicie plusów jest co nie miara, a wierzcie mi, że mogłabym wymieniać jeszcze dłuuugo.

Przepis na batoniki zbożowe bez pieczenia

Batoniki zbożowe bez pieczenia można przyrządzać na różne sposobów. Ja używam zawsze tej samej 3 składnikowej bazy, są to: płatki owsiane, rodzynki i miód. Oprócz tego możemy dodać posiekane orzechy, ziarna słonecznika, nasiona chia, inne owoce suszone, ekspandowane zboża, itp. w zależności od naszych osobistych preferencji.

Przykładowy batonik zbożowy bez pieczenia, który miałam dziś okazje ze smakiem konsumować przedstawiam poniżej. Oto i on:

Składniki:

1 i ½ szklanki płatków owsianych

½ szklanki rodzynek

2 łyżki orzechów laskowych

2 łyżki słonecznika

2 łyżki amarantusa ekspandowanego

1 łyżka nasion chia

4 łyżki miodu

Płatki owsiane, owoce suszone i nasiona podprażamy na patelni.

Gdy zaczną się rumienić dodajemy miodu. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane, przekładamy do blaszki bądź innego pojemnika kwadratowego lub prostokątnego. Ja użyłam do tego małej keksówki. Na wierzch nakładamy folie aluminiową i dociskamy ściereczką tak by nasze zboża były jak najmocniej ubite.

Odstawiamy do wystygnięcia, następnie wkładamy na 15-20 minut do lodówki. Wyjmujemy z blaszki i kroimy na batoniki.

I tym samym batoniki zbożowe bez pieczenia są gotowe, można je konsumować, bądź spakować dziecku do szkoły, albo przegryźć jako smakołyk do kawki. Pychota.

Inne pomysły na przekąski z płatków owsianych znajdziecie poniżej:

Owoce pod owsiankową kruszonką

Batoniki owsiane pieczone

Placuszki owsiane

 

Odpowiedz