Okiem ekspertów

5 sposobów na zdrowe odżywianie

5 sposobów na zdrowe odżywianie

Walczymy dzisiaj z krzywdzącym mitem, że gotowanie boli. Panująca na salonach opinia o tym, że zdrowe odżywianie wymaga siedzenia w kuchni przez 24h pewnie niejednemu osobnikowi skutecznie obrzydziła zmianę nawyków żywieniowych. A tak naprawdę wystarczy kilka niewinnych modyfikacji i można cieszyć się i wolnym czasem i zdrowym jedzeniem.

Zanim przejdziemy do wskazówek ustalmy ważną rzecz – jeśli ktoś jest zagorzałym zwolennikiem odgrzewanych posiłków z mikrofali i jako argument koronny przetacza fakt, że dzięki daniom gotowym jest w stanie przygotować sobie obiad w trzy minuty to chyba znalazł się w złym miejscu. Zdrowe gotowanie wymaga więcej zaangażowania i to nie ulega wątpliwości, ale w perspektywie dłuższego czasu z pewnością się opłaci –pozwalając gotującemu cieszyć się dobrym zdrowiem.

Poniżej znajdziecie 5 wskazówek, jak zdrowo gotować i nie zwariować.

  1. Zaplanuj

Nie musicie od razu planować posiłków na cały rok. Wystarczy prowizoryczna rozpiska waszego tygodniowego menu. Głód nie jest dobrym doradcą i bez podkładki w postaci gotowego jadłospisu, błądząc między sklepowymi półkami, łatwo ulec pokusie. Taki plan żywieniowy pozwoli też uniknąć monotonii, a jeśli zasiądziecie do planowania całą rodziną – może się też okazać fajną okazją do spędzenia czasu razem.

notatki

  1. Postaw na prostotę

Internet aż ugina się pod ilością przepisów na dania jednogarnkowe. To nieprawda, że przy zdrowym obiedzie trzeba koczować w kuchni przez cały dzień. Wystarczy duży garnek i trochę chęci. Możesz przecież do -gotujących się w niewielkiej ilości wody- warzyw dorzucić doprawione mięso, zagęścić wszystko kaszą i wyczarować na talerzu pyszne kaszotto.

  1. Gotuj na dwa dni

Przygotowane wcześniej posiłki możesz z powodzeniem przechowywać w lodówce, zamrozić lub zawekować. Dzięki temu zyskasz czas dla rodziny (może nawet i siebie) przy jednoczesnej pewności, że zjecie pożywny obiad. Nie wyrzucaj niezjedzonych porcji – lepiej znaleźć dla nich miejsce w zamrażalniku i przechować je na czarną godzinę.

serce

  1. Przygotuj więcej warzyw

Koronnym argumentem przeciwko włączaniu większej ilości warzyw do diety jest fakt, że ich przygotowanie jest czasochłonne (zwłaszcza poza sezonem). Jest na to prosta rada – do garnka wrzuć o kilka marchewek więcej, a niezjedzone warzywa wykorzystasz do pasty, placków czy innych zapiekanek. Skoro i tak musisz przygotować jakąś jarzynkę do obiadu to szkoda marnować miejsce w garnku.

zdrowe odżywianie

  1. Pomyśl o deserze

Po obfitym obiedzie przychodzi chęć na „coś słodkiego”. Nie trudno wtedy odpuścić i sięgnąć po ulubione słodkie ciasteczko. Przygotuj się na taką sytuację i zaopatrz swoją domową spiżarnię w owoce (także te suszone) czy orzechy i nasiona. Nie trzeba koniecznie piec ciasta, żeby mieć swój wymarzony deser w środku tygodnia.

 

 

Odpowiedz