Okiem ekspertów

5 powodów, dla których warto jeść strączki

5 powodów dla których warto jeść strączki

Jeśli fasola, groch czy soczewica kojarzą Ci się tylko ze wzdęciami to pora to zmienić!
Poniżej 5 powodów, dla których warto jeść strączki.

Po pierwsze- to ocean witamin .
Te magiczne kuleczki pełne są witamin i składników mineralnych- wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, witaminy z grupy B to tylko część z długiej listy.

Po drugie- nie samym mięsem człowiek żyje. Strączki to również cenne źródło białka (składają się z niego w 20-50%). W odróżnieniu od mięsa mają bardzo niewiele tłuszczu (wyjątek stanowi soja). Dodatkowo zawierają cenne aminokwasy (egzogenne), których nasz organizm sam nie potrafi sobie wytworzyć.

Po trzecie- przemawia przez nie błonnika moc. Ten z kolei działa dobroczynnie na nasze jelita, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega zaparciom i zwiększa uczucie sytości po posiłku.

Po czwarte- strączki to antidotum na wiele chorób. Pomagają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, co zmniejsza ryzyko cukrzycy. Powinni się z nimi zaprzyjaźnić również nadciśnieniowcy i reszta brykających się ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Mają swój udział w obniżaniu złego cholesterolu chroniąc m.in przed miażdżycą a zawarte w nich lignany zmniejszają ryzyko niektórych chorób nowotworowych.

Po piąte- można z nich zrobić wszystko od dipów i past, przez zupy, kotleciki ,sałatki na słodkich ciastach kończąc.

Rady-

By uniknąć, bądź znacząco zmniejszyć wzdęcia, najlepiej namaczać nasiona na noc, po czym odsączyć od nich wodę, uzupełnić nową i ugotować.

Można również dodać kminek lub majeranek- mają działanie przeciwwzdymające.

Strączki warto podawać z zielonymi warzywami, dzięki którym będą bardziej lekkostrawne.

????????????????????????????????????

Przepis na kotleciki z fasoli już u nas znajdziesz a dziś nowe danie obiadowe- kotlety z soczewicy. Dla wszystkich strączkowych fanów, jak i dla tych małych osobników, którym stają one ością w gardle.

Potrzebować będziemy:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki łuskanego słonecznika
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Soczewicę ugotuj z 1,5 szklanki wody (ewentualną nadwyżkę wody po ugotowaniu odsącz). Cebulę i czosnek pokrój i zeszklij na patelni. Marchewkę i paprykę zmiksuj „na miazgę”, następnie dodaj ugotowaną soczewicę i całość zmiksuj. Słonecznik praż kilka minut na patelni. Wymieszaj wszystkie składniki i przypraw masę. Uformuj niewielkie kulki i usmaż.

????????????????????????????????????

Do kotlecików idealnie pasuje jogurtowo- czosnkowy dip ( jogurt naturalny, ząbek czosnku, koperek, sól, pieprz i kilka kropel cytryny).

Podzielcie się swoimi przepisami na strączki.

Odpowiedz